Turist i Dubai

Dubaihotell i Dubai är både namnet på ett av de sju emirat som utgör Förenade Arabemiraten på Arabiska halvön och namnet på emiratet Dubais huvudstad. När man till vardags nämner Dubai så är det dock staden som man syftar på och inte emiratet i stort, eftersom emiratet förutom staden i stort sett endast utgörs av obebodd öken. Emiratet Dubai ligger utefter kusten och har 1,6 miljoner invånare.

Resa till Dubai

Flera charterbolag har resor till Dubai, men man kan också åka med reguljärflyg direkt från Skandinavien till Dubai. Biljettpriserna ligger från 3000 kronor och uppåt. Till Dubai kan man resa året runt eftersom solen skiner året om och endast enstaka regnskurar förekommer. Högsäsong råder i Dubai mellan oktober och maj då vädret är mildare. Sommarmånaderna blir det för varmt för oss nordbor eftersom det inte är ovanligt med 45 grader och hög luftfuktighet då.

Shopping i Dubai

En av Dubais främsta attraktioner är stadens shoppingutbud. I Dubai finns nämligen fler moderna och svulstiga shoppinggallerior än i någon annan stad i världen, men där finns också marknaderna som kallas för souker och som har en traditionell och mysig marknadskänsla. Dubai Mall är världens största shoppinggalleria som innehåller cirka 1200 butiker. Den är sammankopplad med en av stadens största sevärdheter, Burj Khalifa, som är världens högsta byggnad. I shoppinggallerian finns också en skridskobana och ett enormt akvarium. Mall of the Emirates är en lite mindre galleria som ”bara” rymmer 450 butiker, 75 restauranger, ett nöjesfält och såklart också Ski Dubai, den berömda inomhusskidbacken. Ibn Battuta Shopping Mall har upptäcktsresanden Ibn Battutas resor genom Egypten, Kina, Indien och Persien som tema. Där finns världens största spegellabyrint och regionens första IMAX-biograf. Det är billigt att köpa guld i Dubai och guld är dessutom skattebefriat. I guldsouken finns ungefär 700 butiker och där kan man fynda prisvärda smycken. Kryddmarknaden Spice Souk är en upplevelse att strosa runt i och känna alla dofter.

Äta i Dubai

Den som gillar att äta gott får ett eldorado i Dubai eftersom Dubai är ett resmål i toppklass när det gäller mat. Man kan verkligen hitta all världens kök och smaker i Dubai och dessutom hittar man restauranger i alla prisklasser, från billig men god fastfood till extremt dyra och exklusiva finrestauranger. Alkohol serveras inte på vanliga restauranger utan endast för turister i hotellens egna restauranger. Missa inte att äta shawarma, som är arabvärldens variant på den turkiska kebaben. Vill man ha en matupplevelse som man inte kommer att glömma på länge bör man boka en klassisk afternoon tea i lobbyloungen Sahn Eddar som ligger på det sjustjärniga lyxhotellet Burj al Arab. För omkring 600 svenska kronor får man en sjurätters meny med både te och champagne, och därtill ett besök i det hotell som troligen är världens absolut flådigaste.

Sevärdheter i Dubai

Den absolut mest kända sevärdheten i Dubai är Burj Khalifa, världens högsta skyskrapa. Den är 828 meter hög och skyskrapan byggdes av en enda anledning, nämligen för att få fler turister att vilja se och uppleva Dubai. Och det lyckades så pass väl att utsiktsplattformen At the Top faktiskt ofta är fullbelagd flera dagar i förväg. Därför är det viktigt att förboka biljett så slipper man riskera att tvingas lösa en extremt dyr akutbiljett på plats. Två våningar under utsiktsplattformen finns den nyöppnade restaurangen Atmosphere. För att få äta där måste man boka bord flera månader i förväg, så populär är restaurangen! Seawings är sjöflyg som under 45 minuter tar turister runt över hela staden. Är det klart väder så är det helt magnifikt och en upplevelse som inte bör missas. Något som också är ett måste när man åker till Dubai är att åka ut till öknen. Antingen åker man på ökensafari eller så åker man till Bab al Shams som är en lyxresort mitt ute i öknen med god mat, kamelridning och falkuppvisning. Att övernatta i öknen och äta middag ute i det fria en stjärnklar kväll är också något som definitivt rekommenderas. Wild Wadi är en enorm vattenpark i Dubai som har tema från den arabiska mytologin och där finns bland annat Jumeirah Sceirah som är en av världens högsta och längsta vattenrutschkanor. Dubai är populärt bland golfspelare och det finns ett flertal golfbanor som håller en mycket hög internationell standard. Sist men inte minst så finns det förstås milslånga sandstränder där det också är möjligt att hyra vattenskoter och dyka. Badplatserna är dessutom ofta glest besökta.

Att tänka på som turist i Dubai

Man brukar säga att Dubai är ett säkert resmål med låg kriminalitet och det finns inga särskilda områden i staden som man bör undvika, ens kvällstid. Som svensk medborgare får man 30 dagars turistvisum vid ankomsten till Dubai. Viktigt att tänka på är att ens pass måste vara giltigt i minst sex månader från inresedagen. I Dubai är islam den officiella religionen och det är också en viktig del i det vardagliga livet för invånarna. Men andra religioner respekteras och Dubai anses också vara det mest religiöst liberala området i regionen. Det officiella språket är arabiska, men man tar sig fram överallt med engelska. All turistinformation är på både engelska och arabiska. Bra att veta är att fredagar är helgdagar, de motsvarar våra söndagar och det innebär också att butiker kan vara stängda. Som turist i Dubai förväntas man respektera landets seder, det vill säga inga badkläder i staden eller butikerna, inte sola topless och inte hångla offentligt.