Ski Dubai

Vad kan man som turist roa sig med i Dubai? Besöka extremt lyxiga hotell, shoppa i världens största shoppingcenter och njuta av värmen. Det sista många förknippar med ökenlandet Dubai är skidåkning. Men möjligheten finns även om det inte ska jämföras med svenska fjällen.

Öken och Skidåkning

I en byggnad som är lika stor som tre fotbollsplaner har det nämligen för några år sedan byggts en skidanläggning som verkligen står i kontrast mot det annars varma ökenlandskapet. sevärdhet i DubaiInne på anläggningen är det alltid ca 2 minusgrader. Behagligt för åkarna utan att snön för den skull ska börja smälta bort. Byggnaden är 85 meter hög och 80 meter bred och är på något sätt ett typiskt exempel för hur man resonerar i Dubai. Turisterna ska komma hit för att se något extraordinärt och exklusivt och visst är det den känslan som man får när man går från 35 gradig värme utomhus till 2 minusgrader inne. För svenskar en konstig kontrast men för många inom detta område enda chansen att få prova på att åka skidor.

Riktig skidåkning

Här finns allt för att den riktiga ”skidkänslan” ska komma fram. Himlen (taket) är himmelsblått precis som en klarblå himmel en perfekt skiddag och den som vill kan värma händerna vid en brasa. Snödjupet är 50cm vilket räcker gott och väl för att bjuda på skön skidåkning. För att kunna erbjuda så pass rejält snödjup tillverkas det ca 30 ton snö – varje natt. Då kyls även anläggningen ner till minus 15 grader för att sedan värmas upp till närmare 2 minus när besökarna börjar komma.

I och med att extremt få i Dubai har vinterkläder ingår till och med detta i inträdet. Den som köper ett liftkort (som räcker i två timmar) får automatiskt jacka, byxa, pjäxor och skidor. Självklart är liften anpassad så att någon kö inte ska uppstå och varje gång liftkortet hålls upp mot kortläsaren visar den hur lång tid på tvåtimmarspasset som är kvar.

Enligt anläggningen ska det finnas fem nerfarter (svårt att säga pist i detta fall). Men när Aftonbladets reporter Anders Sandberg var där och genomförde ett reportage kunde han bara se två nerfarter samt en ännu mindre barnbacke. Hade det varit stängda nerfarter borde detta synts då allt ryms inom byggnaden. Kanske är synen lite olika på hur nerfarter ska räknas i Dubai och i Sverige.

De som finns har däremot olika svårighetsgrad. Vid den ena nerfarten finns en skylt som markerar att den är betydligt svårare än den andra. Med ord som ”Experts Only” kan man lätt tro att det ska likna en svart backe i Sverige. Men man bör komma ihåg att vanan att åka skidor i Asien knappast är lika stor som i Norden. Denna nedfart klarar de allra svenskar som åkt slalom av.

Men det är inte för att uppleva fantastisk pudersnö, kilometerlånga pister eller svåra nerfarter som Dubai Ski ska besökas. För nordbor är det snarare en märklig upplevelse som står i fokus. En upplevelse att få åka slalom i ett land som annars domineras av värme och sand.

Med tanke på att det enbart finns ”två” nerfarter är det ganska lagom att åka de två timmar som ett pass består av.

Priset är ca 300kr för två timmar.

Snow Park och butiker

De barn som är för små, eller inte vill, åka skidor kan istället gå in i Snow Park. Här går det att åka kälke på snön eller ha riktigt snöbollskrig. Det finns nämligen en kanon som hjälper till att skjuta snöbollarna.

Självklart finns även butiker (Snow Pro) för de som vill köpa riktigt bra utrustning.

Möta pingviner

Utöver skidåkning och annan lek i snön anordnas även speciella evenemang på Ski Dubai. Bland annat går det att träffa minipingviner som är mellan 50-100 cm långa. De flesta nöjer sig med att titta på dem och se när de matas men möjligheten finns även att få gå in och ”leka” med pingvinerna. Det går att boka dessa ”nära-djur-upplevelser” från ca 50USD. Då lovas att man får träffa två pingviner. Men ska man ändå göra något man troligtvis aldrig mer kommer att göra i livet så varför inte välja det större paketet för ca 250 USD. Då garanteras man få träffa 14 pingviner.

För även om det är en häftig upplevelse att gå från en mycket varm utemiljö till att få åka skidor på snö inomhus så är pingvinbesök troligtvis något som är än mer minnesvärt.