Fyra filmer som utspelar sig i Dubai

Dubai är känt för mycket. Inte minst är det känt för att husera plats åt världens högsta byggnad Burj Khalifa. Men även överlag känt för att vara något av en lekplats för arkitekter. Det här gör givetvis Dubai till en lockande plats för regissörer att förlägga sina filminspelningar på. Stadsbilden som finns i Dubai har få motsvarigheter, om ens någon, på hela planeten. Lägg därutöver till de vackra sanddynorna och öknen som finns strax utanför staden.

Många av filmerna nedan har du säkert sett någon gång. Men tänkte du på att det var Dubai som ofta syns i bakgrunden i dessa? Här listar vi fyra filmer som utspelar sig i Dubai:

  1. Star Trek Beyond.

Star Trek Beyond är en stor Hollywood-film som lockade många besökare till biograferna under sin premiär. I huvudsak är filmen inspelad i två städer: Dubai och Vancouver i Kanada. I filmen är Dubai plats för YorkTown, ett slags högkvarter som besättningen på Starship Enterprise stöter på i filmen.

Den välbesökta premiären i juli 2016 var en självklar sak att gå på för de flesta science fiction-fans. Inte bara för att Star Trek är välkänt inom genren. Utan även för att filmen delade premiärdatum med originalserien (förutom året då).

  1. Syriana

Med stjärnor som Matt Damon och George Clooney har Syriana knappast passerat under radarn. Filmen är ett drama med flera berättelser där bland annat ett oljebolag, kungligheter och mordplaner ingår. Regissören Stephen Gaghan ansåg att Dubai skulle bli en mycket bra plats att spela in filmen på tack vare sin slående ökennatur. Det är just ökenscenerna som Dubai är med i den här filmen – övriga scener spelades in på andra platser i världen.

  1. Mission Impossible: Ghost Protocol.

Som nämnt i inledningen är stadens arkitektur och då inte minst Burj Khalifa, något som gör att många regissörer väljer att spela in här. En stark scen Mission Impossible: Ghost Protocol, är när Ethan Hunt, spelad av Tom Cruise, hänger på kanterna av nämnda byggnad.

Operationen kring scenen var minst sagt stor. Det krävdes hjälp från hela 400 personer i filmteamet för att se till att Cruise, som insisterade på att utföra stuntet själv, skulle vara säker under inspelningen. Ghost Protocol är den filmen med högst budget som har spelats in i Dubai någonsin.

  1. City of Life. 

    Al F Mustafa, från Förenade Arabemiraten, var regissör under den första engelska film som spelades in – helt och hållet – i Dubai. Filmen handlar bland annat om hur en indisk taxichaufför och en rumänsk flygvärdinna möts.